Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Ευρωπαικό Κοινοβούλιο Νέων 2023, γράφουν οι Γρηγορία Κωτσή & Κατερίνα Καραμίχου

 

Σε συνέχεια της Α΄ φάσης του προγράμματος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (16-19 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, 44η Εθνική Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος) όπου η μαθήτρια του σχολείου μας, Μαρία Διανελλάκη, ως μέλος στην Επιτροπή που συμμετείχε, παρουσίασε το θέμα σχετικά με την προστασία των δημοσιογράφων και το δικαίωμα στον πλουραλισμό, διακρίθηκε να παρευρεθεί και στην επόμενη φάση, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στην 98η Διεθνή Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων που έλαβε χώρα στο Τρόμσο της Νορβηγίας από τις 4 έως τις 12 Μαρτίου 2023 με  θέμα “Explore, Exchange, Experience”.  Η συμμαθήτριά μας μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της.

 Όπως και στην πρώτη φάση, την πρώτη μέρα έγινε η εγγραφή των συμμετεχόντων και ακολούθως η γνωριμία και η συζήτηση μεταξύ τους. Έπειτα, οι παρευρισκόμενοι χωρίστηκαν σε επιτροπές 15 ατόμων αναλαμβάνοντας η καθεμία από ένα ξεχωριστό θέμα. Η Μαρία, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, ανέλαβε μαζί με την επιτροπή της το θέμα της αλιείας στον αρκτικό κύκλο.

Από τη δεύτερη μέχρι την πέμπτη μέρα οι επιτροπές, αφού ασχολήθηκαν με το λεγόμενο ''team building'', προχώρησαν στη σύνταξη του ψηφίσματος (committee work), ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες είχαν σκοπό την επαφή των συμμετεχόντων με άλλους πολιτισμούς.  Μέρος της επαφής αυτής ήταν η γνωριμία τους με διάφορες κουλτούρες και συνήθειες, όπως αυτή των ιθαγενών Sami. Παράλληλα υπήρξε η δυνατότητα να απολαύσουν νορβηγικά αξιοθέατα και μοναδικά μουσεία (πχ. το πολικό Μουσείο).

Στην τελευταία μέρα του προγράμματος, όπως ακριβώς στην πρώτη φάση, οι επιτροπές συγκροτήθηκαν σε ολομέλεια και προχώρησαν σε debate και παρουσίαση του ψηφίσματος. Σε αυτή, τη Β΄φάση, υπήρχε η δυνατότητα επέμβασης στα ψηφίσματα άλλων επιτροπών με στόχο την τροποποίηση τους. Οι εργασίες έληξαν με επιτυχία, ενέπλεξαν τους νέους που εκπροσώπησαν τη χώρα τους σε συνθήκες προσομοίωσης μιας ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης σε κλίμα ομαδοσυνεργατικότητας και δημοκρατικών διαδικασιών.

 Ευχόμαστε συγχαρητήρια στη Μαρία για τη συμμετοχή, την εκπροσώπηση της χώρας μας και ειδικότερα του σχολείου μας, τις επιδόσεις της και στις δύο φάσεις του προγράμματος και φυσικά … ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!


 
Γρηγορία Κωτσή, Κατερίνα Καραμίχου,  Β2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου