Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ - Γράφουν οι μαθητές: Κατσικοπουλου Αναστασία, Καραμούστος Μάριος.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Στο πλαίσιο της πανελλήνιας ημέρας κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού(6 Μαρτίου), το 5ο Λύκειο Λάρισας αφιέρωσε διδακτικό χρόνο για την ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Συγκεντρωθήκαμε στο προαύλιο για να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση-διαμαρτυρία κατά των φαινομένων ενδοσχολικής βίας, που ετοίμασαν οι συμμαθητές μας. Στην κεντρική είσοδο του σχολείου η χορωδία με τη συνοδεία μουσικών οργάνων τραγούδησε υπέρ της ισότητας, της ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη βία και τον εκφοβισμό. Συμμαθητές μας διάβασαν κείμενα με το κεντρικό μήνυμα  «ΜΙΛΑ», ώστε κανένα περιστατικό σχολικού εκφοβισμού να μην αποσιωπάται.

Επισημάναμε ότι στην περίπτωση του ενδοσχολικού εκφοβισμού υπάρχουν πάντα τρία μέρη: το θύμα, ο θύτης, και ο παρατηρητής και ότι ο ρόλος των ενηλίκων είναι να βρούν τον παρατηρητή! Ότι ο ενδοσχολικός εκφοβισμός εκδηλώνεται:

·         με σωματική και λεκτική βία (ξυλοδαρμούς, προσβολές, εκβιασμούς, απειλές)

·         με κλοπή και καταστροφή προσωπικών αντικειμένων

·         με σεξουαλική παρενόχληση ή και κακοποίηση

·         μέσω αποκλεισμού του παιδιού από παρέες και ομαδικές δραστηριότητες.

Στη χώρα μας γύρω στο 15% των μαθητών πέφτει «θύμα» κάποιου τύπου εκφοβισμού με «θύτες» κατά κύριο λόγο τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια τα οποία «προτιμούν» την άσκηση ψυχολογικής βίας κυρίως σε συμμαθήτριες.  Σοκαριστικό είναι ότι τα περισσότερα θύματα αποκρύπτουν από φόβο την κατάσταση εκφοβισμού που βιώνουν, πράγμα που καθιστά το φαινόμενο ακόμα πιο ανησυχητικό για την ψυχική υγεία του παιδιού και τις προεκτάσεις που λαμβάνει.

Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν να κατανοήσουμε όλοι τη θέση του άλλου, να σεβαστούμε τη διαφορετικότητά του και να αντιληφθούμε όχι μόνο μέσα από κείμενα και τραγούδια αλλά και μέσα από σκίτσα και πίνακες τα μηνύματα ενάντια στη βία στο σχολείο και τις επιπτώσεις που αυτή επιφέρει.

Αγωνιζόμαστε:

Ø  να απομακρυνθούμε από τη λογική του μίσους και του ρατσισμού

Ø   να απομακρυνθούμε από τη λογική που απορρίπτει το διαφορετικό

Ø  να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο της βίας στους συμμαθητές μας που θυματοποιούνται, του θυμού, της αγανάκτησης και της απογοήτευσης.






 

                                                     Κατσικοπουλου Αναστασία, Καραμούστος Μάριος Β2



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου