Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ…, γράφουν οι Μαλαβιέζου Σοφία & Κανατσίδη Ιωάννα

 


Οι νέοι από πολύ μικρή ηλικία καλούνται να διαχειριστούν ένα πρόγραμμα φορτωμένο από  διάβασμα και να κάνουν μια σωστή επιλογή επαγγέλματος, που ενδεχομένως να ακολουθήσουν για όλη τους την ζωή . Κατά την προσπάθεια τους  να επιτύχουν τον στόχο τους, έρχονται αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα που επηρεάζουν τον ψυχολογικό τους κόσμο σε καθημερινή βάση.

Πρωταρχικά, λοιπόν, θα υποστηρίξω ότι οι έφηβοι λόγω της πίεσης που δέχονται, κατακλύζονται από συναισθήματα άγχους και αγωνίας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πανελλαδικές εξετάσεις φαντάζουν κάτι άγνωστο, αγχωτικό μέχρι και τρομαχτικό. Οι μαθητές λοιπόν που εμφανίζουν έντονο και μη διαχειρίσιμο άγχος φοβούνται ότι κινδυνεύουν από μια πιθανή αποτυχία. Βλέπουν την αποτυχία ως κάτι ιδιαίτερα απειλητικό, το οποίο θα έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή τους. Συνήθως πίσω από αυτό το καταστροφικό άγχος κρύβεται η πεποίθηση ότι δεν πρέπει να αποτύχουν, διότι, αν τυχόν αποτύχουν, η ζωή τους θα καταστραφεί.

Στη συνέχεια θα αναφέρω ότι ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές είναι οι μαθησιακές δυσκολίες. Αυτό το φαινόμενο λοιπόν αφορά σ΄ ένα σύνολο διαταραχών  που μειώνουν την ικανότητα ενός ατόμου να επικοινωνήσει ή να μάθει. Οι μαθησιακές δυσκολίες οδηγούν στην καθημερινή σχολική αποτυχία, η οποία με τη σειρά της προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα στο άτομο. Πιο συγκεκριμένα, χωρίζονται σε δυσκολίες λόγου και ομιλίας αλλά και γραπτού λόγου.

Στα παραπάνω θα προσθέσω ότι ανάλογα με την ένταση του άγχους που εκδηλώνουν οι μαθητές και το βαθμό που επηρεάζει τη λειτουργικότητα τους, ποικίλει και η αντιμετώπιση του. Η συχνότητα και η έντασή του είναι αυτές που καθορίζουν κατά πόσο το συναίσθημα αυτό βιώνεται ως δυσφορία και  άρα προκαλεί επιπτώσεις στην υγεία και στην επιτυχία.

Τι μπορούν να κάνουν οι μαθητές για να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά το άγχος τους; Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουν οι μαθητές πριν τις εξετάσεις είναι φυσικά μια καλή προετοιμασία με μεθοδικότητα και πρόγραμμα η οποία θα συμβάλει θετικά στην τόνωση της αυτοπεποίθησης και κατ΄ επέκταση στην μείωση του άγχους. Επιπρόσθετα, και ο αρκετός ύπνος συμβάλλει στη μείωση του άγχους. Έχοντας κοιμηθεί κάποιος, τουλάχιστον οχτώ ώρες, βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση πριν την εξέταση!

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, υπάρχουν κάποιοι αποτελεσματικοί τρόποι που, εάν τηρηθούν από τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, μπορούν να βοηθηθούν στο μέγιστο. Ένας από αυτούς είναι η έγκυρη παρέμβαση εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, λογοθεραπευτών και ψυχολόγων εντός σχολικού πλαισίου. Εξίσου εποικοδομητικά θα μπορούσαν να είναι και τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας με στόχο την στήριξη των πιο «αδύνατων» μαθητών .

Συνοψίζοντας, οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια δύσκολη δοκιμασία που οι περισσότεροι μαθητές καλούνται να αντιμετωπίσουν και είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνονται τόσο περίεργα διανύοντας αυτήν την περίοδο. Είναι λοιπόν σημαντικό σε αυτήν την φάση να χρειάζονται υποστήριξη και κατανόηση από τα οικεία τους πρόσωπα, ώστε να μπορούν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους δίχως να κλείνονται στον εαυτό τους. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, όλη η σχολική κοινότητα οφείλει να συμπαραστέκεται στον αγώνα των υποψηφίων, να τους ενθαρρύνει και να εξασφαλίζει την επιτυχία τους.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου