Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Ο Τύπος στηρίζει τη δημοκρατία, γράφει ο μαθητής του Β2 Σιλιτζής Λεωνίδας

 

Αξιότιμοι καθηγητές, φίλτατοι συμμαθητές,

Αποτελεί κοινό τόπο ότι διαχρονικά μία από τις πρωταρχικές λειτουργίες του Τύπου είναι η στήριξη της  Δημοκρατίας. Ωστόσο στην εποχή μας παρατηρείται το φαινόμενο μία  μερίδα του Τύπου-έντυπου και ηλεκτρονικού- να μην ανταποκρίνεται στον ρόλο της και να εκφράζει ακραίες  απόψεις υπονομεύοντας την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.  Γι’ αυτό και έλαβα την πρωτοβουλία να σας παρουσιάσω  από αυτό εδώ το βήμα τους  τρόπους με τους οποίους ο Τύπος στηρίζει τη δημοκρατία.

            Καταρχάς, ο Τύπος προσφέρει άμεση ενημέρωση για θέματα κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου.  Ενημερώνει για καθετί που συμβαίνει και δίνει έτσι τη δυνατότητα στους πολίτες να αντιδράσουν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια που απειλεί τη δημοκρατία. Χάρη στην πληροφόρηση που παρέχουν οι εφημερίδες και τα περιοδικά ο πολίτης γίνεται κοινωνός,συμμέτοχος και κριτής των κοινωνικών δρώμενων. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται το κύρος των δημοκρατικών διαδικασιών και ο Τύπος αναδεικνύεται σε πολύτιμο δημοκρατικό θεσμό.

Επιπλέον, ο Τύπος αποτελεί μέσο έκφρασης της κοινής γνώμης, του λαϊκού αισθήματος. Οι θέσεις του συχνά διαμορφώνονται µε βάση τις θέσεις των αναγνωστών και πιέζει την εξουσία για λήψη αποφάσεων στην κατεύθυνση που ο λαός χαράζει. Ο καθένας µας, εξάλλου, μπορεί να διατυπώσει στις εφημερίδες και στα περιοδικά τις προτάσεις του, τις ιδέες του και τους προβληματισμούς του. Ο Τύπος έτσι μετατρέπεται σε «ελεύθερο βήμα» για κάθε πολίτη και εγγυάται τον πλουραλισμό που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

   Καθοριστικό ρόλο, ακόμη, διαδραματίζει ο Τύπος και στην πολιτικοποίηση του ατόμου. Καθιστά, δηλαδή, γνώριμο και οικείο το πολιτικό περιβάλλον, προβάλλει τις αρχές και τις θέσεις των κομμάτων, φέρνει σ’ επαφή τον λαό µε τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις λειτουργίες. Με τον τρόπο αυτόν αναπτύσσει το πολιτικό κριτήριο του λαού και του δίνει την ευκαιρία για µία πιο υπεύθυνη και ουσιαστική συμμετοχή στα κοινά.

 Τέλος, ο Τύπος ασκεί γόνιμη και εποικοδομητική κριτική σε γεγονότα και πρόσωπα της πολιτικής ζωής. Συντελεί στην κατοχύρωση των ελευθεριών του λαού, στηλιτεύει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποκαλύπτει αδικίες και εγκλήματα, καταχρήσεις των αρχόντων, διαφθορές συνειδήσεων και άλλες ατασθαλίες της δημόσιας ζωής. Αποτελεί τον άγρυπνο φρουρό των δικαιωμάτων του λαού, συγκρατεί την εξουσία και την αποτρέπει από πράξεις που κλονίζουν το δημοκρατικό πολίτευμα.

            Συνοψίζοντας, αγαπητό ακροατήριο, από όλα όσα προαναφέρθηκαν,  εξάγεται το συμπέρασμα πως ο Τύπος συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην ομαλή λειτουργία του  δημοκρατικού πολιτεύματος. Αρκεί να μην αποτελεί μέσο εξόντωσης του πολιτικού αντιπάλου αλλά όργανο δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης και εξύψωσης του λαού.

Σας ευχαριστώ για την αμέριστη προσοχή σας και ελπίζω οι απόψεις μου να αποτελέσουν εφαλτήριο μίας γόνιμης και δημιουργικής συζήτησης.

 

Σιλιτζής Λεωνίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου