Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

ΡΙΑΛΙΤΙ, ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, γράφει η μαθήτρια του Β2 Χριστιάνα Μίχα

Στην σύγχρονη εποχή η τηλεόραση αποτελεί για ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Αναφορικά με τον τρόπο ζωής τους παρατηρούμε ότι συχνά παρακολουθούν εκπομπές χαμηλού επιπέδου, όπως τα ριάλιτι τηλεπαιχνίδια. Αυτά, αν μη τι άλλο έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα άτομα.

    Ποικίλλουν οι επιπτώσεις της προβολής των ριάλιτι σοου στην σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Ειδικότερα η έλλειψη άλλων ψυχαγωγικών τηλεοπτικών προγραμμάτων επιφέρει την αναγκαστική παρακολούθηση ασήμαντων θεαμάτων που οδηγούν σε ψυχική και πνευματική αλλοτρίωση του ατόμου. Αναλυτικότερα, Ο δέκτης παθητικοποιείται και αποχαυνώνεται, αφού «ζει» σε έναν εικονικό και πλασματικό κόσμο, έξω από τα όρια της πραγματικότητας. Με άλλα λόγια ,τέτοιου είδους εκπομπές, όπως το «Survivor», επιφέρουν αδρανοποίηση του εσωτερικού κόσμου, της προσωπικής ανακάλυψης και των συναισθημάτων.

   Επιπλέον, έχουν φοβερές συνέπειες στην κοινωνικότητα και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, με την παρακολούθηση ριάλιτι αυτής της μορφής -που προβάλλουν λανθασμένα μοντέλα-το άτομο υιοθετεί «παράλογες» αντιλήψεις, λόγου χάρη ότι οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι και το να χάνει κανείς την δουλειά του θεωρείται το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο. Πέρα από αυτό, εξαιτίας του διχασμού και του φανατισμού πλήττεται  η κοινωνικότητα και η  διαπροσωπική επαφή. Συνεπάγεται η έκπτωση της ποιότητας ζωής, αφού προκαλούν εθισμό καθώς λειτουργούν ως μέσο προπαγάνδας και εξυπηρέτησης συμφερόντων.

   Συνεπώς, η παρακολούθηση και η προβολή των ριάλιτι εκπομπών έχει αρνητικές επιπτώσεις σε σημαντικούς τομείς του ατόμου. Ωστόσο, υφίστανται πολλοί τρόποι ποιοτικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, τόσο από την πλευρά του ατόμου όσο και από την πλευρά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

  Για να γίνει σαφές το παραπάνω, ο καθένας από μας οφείλει να συμβάλλει ενεργά, για την γόνιμη εξασφάλιση του ελεύθερου χρόνου. Ακριβέστερα, χρειάζεται να επιζητά ψυχαγωγικές εκπομπές που θα αποσκοπούν στην ηθικοπνευματική ανέλιξή του όπως συζητήσεις ενημερωτικού περιεχομένου. Με άλλα λόγια, κρίνεται αναγκαία η επιλογή προγραμμάτων πλούσιων στην καλλιέργεια και την όξυνση της κριτικής ικανότητας. Επιπρόσθετα, είναι απαραίτητο ο τηλεθεατής να ενδιαφέρεται για την ψυχική του υγεία, να επιδεικνύει, δηλαδή, μεγαλύτερη σημασία σε ενασχολήσεις που του προσφέρουν ευχαρίστηση και συνάμα πνευματική εξέλιξη, όπως η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.

   Επιπλέον, εξαιρετικά σημαντική είναι και η συμβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Μπορούν έτσι, να αναβαθμίσουν τα προγράμματα με την προσθήκη ταυτοχρόνως δημοσιογράφων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Συμπληρωματικά, επιβάλλεται να παρέχουν τα κατάλληλα πρότυπα και την ανάλογη παιδεία, ώστε οι νέοι ιδιαίτερα, να επιλέγουν τηλεοπτικά προγράμματα, να αναζητούν ουσιαστικότερες μορφές ψυχαγωγίας. Εξίσου σημαντική καθίσταται και η τήρηση κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και όχι η αλόγιστη χρήση αθέμιτων μέσων που αποσκοπούν στην ιδιοτέλεια και τον ανταγωνισμό.

    Ανακεφαλαιώνοντας, μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι ποικίλλουν οι επιπτώσεις των ριάλιτι εκπομπών  στο άτομο. Παραταύτα, τόσο οι ίδιοι οι άνθρωποι όσο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν την δυνατότητα να συμβάλλουν ορθά για την επίτευξη της μείωσης προβολής τέτοιων σόου. Καθώς και για την ποιοτική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Ελπίζουμε, λοιπό, να εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα το συντομότερο δυνατόν για την βελτίωση ή ελαχιστοποίηση των εν λόγω τηλεοπτικών προγραμμάτων.

                                                                                        Χριστιάνα Μίχα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου