Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Καλάβρυτα….ένα ταξίδι στη ζώσα Ιστορία μας! Γράφουν οι μαθήτριες του Β2 Μωραΐτου Ασημίνα, Τσέκα Ρεγγίνα , Τσιγάρη Κωνσταντίνα


   Μια εκπαιδευτική επίσκεψη αξέχαστη, ξεχωριστή και πλούσια σε εμπειρίες  τόσο για τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου και 5ου Λυκείου που συμμετείχαμε όσο και για τους εκπαιδευτικούς που μας συνόδευσαν. Ο σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να αποτίσουμε φόρο τιμής στην επέτειο για τη Σφαγή των Καλαβρύτων (ή και Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων), όταν  εκτελέστηκε ο ανδρικός πληθυσμός και καταστράφηκε ολοκληρωτικά η κωμόπολη των Καλαβρύτων από τους γερμανούς στρατιώτες  καταδρομείς, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.

  1η μέρα, 12 Δεκεμβρίου: Αρχικά, μετά την αναχώρηση μας από τη Λάρισα και κάμποσο δρόμο κάναμε μια μικρή στάση στη Ναύπακτο, όπου καθίσαμε, εξερευνήσαμε και βεβαίως φάγαμε.

Ο Τύπος στηρίζει τη δημοκρατία, γράφει ο μαθητής του Β2 Σιλιτζής Λεωνίδας

 

Αξιότιμοι καθηγητές, φίλτατοι συμμαθητές,

Αποτελεί κοινό τόπο ότι διαχρονικά μία από τις πρωταρχικές λειτουργίες του Τύπου είναι η στήριξη της  Δημοκρατίας. Ωστόσο στην εποχή μας παρατηρείται το φαινόμενο μία  μερίδα του Τύπου-έντυπου και ηλεκτρονικού- να μην ανταποκρίνεται στον ρόλο της και να εκφράζει ακραίες  απόψεις υπονομεύοντας την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.  Γι’ αυτό και έλαβα την πρωτοβουλία να σας παρουσιάσω  από αυτό εδώ το βήμα τους  τρόπους με τους οποίους ο Τύπος στηρίζει τη δημοκρατία.

            Καταρχάς, ο Τύπος προσφέρει άμεση ενημέρωση για θέματα κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου.  Ενημερώνει για καθετί που συμβαίνει και δίνει έτσι τη δυνατότητα στους πολίτες να αντιδράσουν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια που απειλεί τη δημοκρατία. Χάρη στην πληροφόρηση που παρέχουν οι εφημερίδες και τα περιοδικά ο πολίτης γίνεται κοινωνός,συμμέτοχος και κριτής των κοινωνικών δρώμενων. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται το κύρος των δημοκρατικών διαδικασιών και ο Τύπος αναδεικνύεται σε πολύτιμο δημοκρατικό θεσμό.

Οι Συνέπειες της Προβολής Ριάλιτι Εκπομπών: Ανάμεσα στην Απολαβή και την Απώλεια, γράφει ο μαθητής του Β2 Ψωμιάδης Ηλίας

 

Ο κόσμος των ριάλιτι εκπομπών έχει εισβάλλει δυναμικά στην καθημερινότητά μας, προσφέροντας μια ζωή που πολλοί θεωρούν ως διασκέδαση. Παρόλο που η προβολή αυτών των εκπομπών μπορεί να φαίνεται αθώα, οι επιπτώσεις τους στον ελεύθερο χρόνο και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων είναι πολυπλοκότερες από ό,τι φαίνεται.

Η προβολή ριάλιτι εκπομπών έχει σημαντικές συνέπειες στον τρόπο που ο καθένας μας αξιοποιεί τον ελεύθερο του χρόνο. Η αδυναμία να αποσυνδεθούμε από αυτό το είδος ψυχαγωγίας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ποιότητας ζωής. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι σε έναν κύκλο όπου η παρακολούθηση ριάλιτι αντικαθιστά δραστηριότητες που θα ήταν πιο εποικοδομητικές.

Επιπλέον, ο τηλεοπτικός χρόνος που αφιερώνεται σε ριάλιτι εκπομπές από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί, επηρεασμένοι από την ανάγκη για υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, προτιμούν το εύκολο και εντυπωσιακό περιεχόμενο των ριάλιτι. Αυτό όχι μόνο περιορίζει την ποικιλία και την ποιότητα των προγραμμάτων αλλά επίσης επηρεάζει τη δημιουργικότητα και τον πολιτισμό.

Η επέλαση των ριάλιτι, γράφει ο μαθητής του Β2 Σιλιτζής Λεωνίδας

Για άλλη μια φορά στα ύψη τα νούμερα της τηλεθέασης για το διάσημο ριάλιτι! Σύμφωνα με τις εταιρείες μέτρησης, η χθεσινή τηλεθέαση του «BigBrother» άγγιξε το 80%! Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει πως τα προγράμματα τύπου ριάλιτι επέστρεψαν δυναμικά στην ελληνική τηλεόραση μετά την πρώτη τους εμφάνιση στις αρχές του 2000, σημειώνοντας και μεγάλες θεαματικότητες, αλλά και πολλές και διαφορετικές παραλλαγές εκπομπών. Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο γιατί τέτοιου είδους σόου σημειώνουν τόσο μεγάλη επιτυχία, καθώς σίγουρα τα αποτελέσματά τους δεν είναι καθόλου… αθώα.

Αρχικά, οι συνέπειες της παρακολούθησης τέτοιου είδους τηλεοπτικών εκπομπών είναι ορατές στην καθημερινότητα των συστηματικών τηλεθεατών. Αναλυτικότερα, οι τηλεθεατές δεν δύνανται να ενεργοποιήσουν την κριτική τους σκέψη, αλλά απεναντίας μετατρέπονται σε παθητικούς δέκτες, καθώς εθίζονται στην παρακολούθηση χαμηλής ποιότητας εκπομπών. Συγχρόνως, τα ριάλιτι σόου αποπροσανατολίζουν τους θεατές από σημαντικά κοινωνικοπολιτικά δρώμενα, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολα χειραγωγήσιμοι.  Από την άλλη, λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για τη νεολαία καθώς δημιουργούν λανθασμένα πρότυπα καλλιεργώντας την αντίληψη ότι σημασία έχει το εύκολο χρήμα και η αναγνωρισιμότητα έναντι των σπουδών, της πνευματικής καλλιέργειας και της εργασίας. Νομιμοποιούν, παράλληλα, την αντίληψη ότι η παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής των άλλων είναι επιτρεπτή -υπό την έννοια ότι αποτελεί μία μορφή ψυχαγωγίας-, παραβιάζοντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Προσβάλλουν, ακόμη, την αισθητική του κοινού. Οι βρισιές, οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και τα κλάματα συναγωνίζονται µε τις γαργαλιστικές αποκαλύψεις, τις απροσδόκητες ανατροπές, τις αυθόρμητες ή στημένες υποχωρήσεις.

ΡΙΑΛΙΤΙ, ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, γράφει η μαθήτρια του Β2 Χριστιάνα Μίχα

Στην σύγχρονη εποχή η τηλεόραση αποτελεί για ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Αναφορικά με τον τρόπο ζωής τους παρατηρούμε ότι συχνά παρακολουθούν εκπομπές χαμηλού επιπέδου, όπως τα ριάλιτι τηλεπαιχνίδια. Αυτά, αν μη τι άλλο έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα άτομα.

    Ποικίλλουν οι επιπτώσεις της προβολής των ριάλιτι σοου στην σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Ειδικότερα η έλλειψη άλλων ψυχαγωγικών τηλεοπτικών προγραμμάτων επιφέρει την αναγκαστική παρακολούθηση ασήμαντων θεαμάτων που οδηγούν σε ψυχική και πνευματική αλλοτρίωση του ατόμου. Αναλυτικότερα, Ο δέκτης παθητικοποιείται και αποχαυνώνεται, αφού «ζει» σε έναν εικονικό και πλασματικό κόσμο, έξω από τα όρια της πραγματικότητας. Με άλλα λόγια ,τέτοιου είδους εκπομπές, όπως το «Survivor», επιφέρουν αδρανοποίηση του εσωτερικού κόσμου, της προσωπικής ανακάλυψης και των συναισθημάτων.

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Γιατί τόση παραπληροφόρηση; Γράφει ο μαθητής του Β2 Μπλιούμης Γιώργος

          Στη σημερινή εποχή η παγκόσμια εξάπλωση των τεχνικών μέσων και ιδιαίτερα της τηλεόρασης πολλαπλασίασε τις ευκαιρίες πληροφόρησης του πολίτη αλλά και τις δυνατότητες χειραγώγησής του. Όλο και περισσότερο οι πολίτες συνειδητοποιούν τους νέους κινδύνους χειραγώγησης και είναι σχεδόν βέβαιοι ότι στην εποχή της κυριαρχίας των μέσων ενημέρωσης ζούμε σε πληροφορική ανασφάλεια. Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο να βρεθούν τα αίτια της παραπληροφόρησης και οι συνέπειές της.

Πρωταρχικά, η εμπορευματοποίηση των μέσων μαζικής επικοινωνίας αποτελεί βασικό αίτιο της παραπληροφόρησης. Ειδικότερα, αποτελούν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητα της πληροφόρησης που προβάλλουν. Αντίθετα, τους νοιάζει ο εντυπωσιασμός του κοινού και η ενίσχυση της θεαματικότητας που φέρει την αύξηση των εσόδων από τις διαφημίσεις. Έτσι, καταφεύγουν στην παραπληροφόρηση για να ελκύουν την προσοχή του κοινού διεκτραγωδώντας τα γεγονότα, διογκώνοντας θέματα της επικαιρότητας και επηρεάζοντας τους πολίτες για σκοπούς που δεν εξυπηρετούν το συλλογικό καλό.

           Ακόμα, ο πνευματικός προσανατολισμός της σύγχρονης κοινωνίας ευθύνεται για την παραπληροφόρηση. Συγκεκριμένα, επειδή ο άνθρωπος ενδιαφέρεται για τα υλικά αγαθά και τον υπερκαταναλωτισμό έχει ως συνήθεια να αδιαφορεί για τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις και την πολύπλευρη ενημέρωση. Για αυτό έχει μειωμένη κριτική σκέψη και αντίσταση απέναντι στην κατευθυνόμενη πληροφόρηση. Τελικά, η στροφή του ατόμου σε ανάλαφρα θέματα που δεν απαιτούν πνευματική κόπωση και βαθύ προβληματισμό και η μη αναζήτηση της αλήθειας οδηγεί στην παθητικοποίησή του.

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Οι νέοι στον ωκεανό …των πληροφοριών, γράφει ο Λεωνίδας Σιλιτζής

Συμμετέχοντας πρόσφατα σε μια συζήτηση με συμμαθητές μου στην τάξη σχετικά με την πληροφόρηση σε θέματα της επικαιρότητας αντιλήφθηκα ότι αν επιχειρήσουμε να  ενημερωθούμε για οποιοδήποτε πολιτικό-κοινωνικό θέμα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών απ’ όπου αδυνατούμε να διαχωρίσουμε τη γνώμη από το γεγονός. Εμείς, οι νέοι, πέφτουμε εύκολα θύματα παραπληροφόρησης καθώς συγχέουμε το γεγονός με το σχόλιο του δημοσιογράφου, θεωρώντας ότι αποτελεί και αυτό μέρος της είδησης. Ορμώμενος λοιπόν από τη διαπίστωση αυτή, θα προσπαθήσω να ερμηνεύσω το συγκεκριμένο φαινόμενο  και  να παραθέσω τις επιπτώσεις της υπερπληροφόρησης των ΜΜΕ στους νέους.

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πάτρα - Γράφουν οι μαθητές: Κοσμάνου Αθηνά, Καρακίτσιου Ελένη , Άννα-Μαρία Κοσμίδου Β2 σε συνεργασία με τη μαθήτρια του Β3 Τσαρμποπούλου Ελεάννα.

 

Στις 29, 30, 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2023, στα πλαίσια των Πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας,  «Διαδρομές στην Ιστορία και στον Πολιτισμό» και «Ταξίδι στην Ιστορία και στον Πολιτισμό»,  πραγματοποιήθηκε Τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πάτρα.

Πρώτος σταθμός της εκδρομής μας αποτέλεσε το αρχαιολογικό μουσείο των Θερμοπυλών, Το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών (Κ.Ι.Ε.Θ.) περιλαμβάνει τρεις αίθουσες, τις εφαρμογές των οποίων έχει επιμεληθεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Η συλλογή του εκπαιδευτικού υλικού είναι βασισμένη στην ιστορία του Ηροδότου και σε αρχαιολογικές έρευνες. Στην πρώτη αίθουσα, που ονομάζεται 'Λεωνίδας', ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ένα βίντεο, διάρκειας περίπου επτά λεπτών, το οποίο τον ενημερώνει για τη λειτουργία του Κέντρου, καθώς και για το τι θα δει στη συνέχεια, στις άλλες αίθουσες του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης. Στη δεύτερη αίθουσα, που ονομάζεται 'Διηνέκης', ο επισκέπτης φορά τα ειδικά γυαλιά, για να παρακολουθήσει την ταινία εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), διάρκειας δεκαπέντε λεπτών, στην οποία προβάλλονται ιστορικά στοιχεία για τη Μάχη, τον πολεμικό εξοπλισμό των Ελλήνων, τη διάβαση της Ανοπαίας οδού, την έκβαση της μάχης. Στη συγκεκριμένη σκηνή ο θεατής, αισθάνεται σα να είναι παρών και να παρακολουθεί τον Εφιάλτη να οδηγεί μέσα στη νύχτα, τους Πέρσες από την Ανοπαία Οδό στη Δυτική Πύλη και το λόφο του Κολωνού. Στην τρίτη αίθουσα, που ονομάζεται 'Θερμοπύλες', ο επισκέπτης μπορεί να ενεροποιήσει με την αφή του τις οθόνες των ειδικών διαδραστικών τραπεζιών και να λάβει με τρόπο εύληπτο όλες τις πληροφορίες, σχετικά με την ιστορία της Μάχης, αλλά και το γενικό ιστορικό περίγραμμα των Περσικών Πολέμων, τα αίτια των Πολέμων, να δει τη ναυμαχία του Αρτεμισίου, να μάθει για τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα, ποιοι ήταν οι 300, πώς ήταν ο οπλισμός τους, ποιες ήταν οι κινήσεις των δύο στρατών και πώς παρατάχθηκαν την ώρα της μάχης καθώς και πολλά άλλα, με έναν τρόπο απρόσμενα διασκεδαστικό. Όντως πολύ βιωματικό, ταξιδέψαμε πράγματι στις αρχαίες Θερμοπύλες!!!! WOW…μήπως να μαθαίναμε έτσι ιστορία και στο σχολείο;;;

Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ναύπλιο και τις Σπέτσες - Γράφουν οι μαθητές: Καραμούστος Μάριος, Κανατσίδη Ιωάννα, Μαλαβιέζου Σοφία, Κατσικοπούλου Αναστασία, Μητρά Χρύσα

Στις 29, 30 και 31 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε τριήμερη επίσκεψη στο Ναύπλιο και τις Σπέτσες 27 μαθητών της Δευτέρας Λυκείου του σχολείου μας μετά από πρόσκληση που δεχτήκαμε από την Ιερά γυναικεία κοινοβιακή Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμίου της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας.

Πρώτη στάση της επίσκεψής μας ήταν στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών (Κ.Ι.Ε.Θ.)  το οποίο περιλαμβάνει τρεις αίθουσες, τις εφαρμογές των οποίων έχει επιμεληθεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Η συλλογή του εκπαιδευτικού υλικού είναι βασισμένη στην ιστορία του Ηροδότου και σε αρχαιολογικές έρευνες. Στη δεύτερη αίθουσα, που ονομάζεται 'Διηνέκης', φορέσαμε τα ειδικά γυαλιά και παρακολουθήσαμε ταινία εικονικής πραγματικότητας (virtualreality), διάρκειας δεκαπέντε λεπτών, στην οποία προβάλλονται ιστορικά στοιχεία για τη Μάχη, τον πολεμικό εξοπλισμό των Ελλήνων, τη διάβαση της Ανοπαίας οδού, την έκβαση της μάχης. Στην τρίτη αίθουσα, που ονομάζεται 'Θερμοπύλες', ενεργοποιήσαμε με την αφή μας τις οθόνες των ειδικών διαδραστικών τραπεζιών και λάβαμε όλες τις πληροφορίες, σχετικά με την ιστορία της Μάχης, αλλά και το γενικό ιστορικό περίγραμμα των Περσικών Πολέμων: τα αίτια των Πολέμων, είδαμε τη ναυμαχία του Αρτεμισίου, μάθαμε για τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα, ποιοι ήταν οι 300, πώς ήταν ο οπλισμός τους, ποιες ήταν οι κινήσεις των δύο στρατών και πώς παρατάχθηκαν την ώρα της μάχης καθώς και πολλά άλλα, με έναν τρόπο απρόσμενα διαδραστικό και διασκεδαστικό.

Μετά από μια σύντομη στάση στον Ισθμό της Κορίνθου

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ - Γράφουν οι μαθητές του Β2 Λινοξυλάκης Γεώργιος , Χρύσπα Κιουρτίδου , Κουσιάς Παναγιώτης , Καστώρης Παναγιώτης

Στο σχολείο μας, το 5ο ΓΕ.Λ. Λάρισας-Κων/νος Κούμας, στις 09/05/2023, πραγματοποιήθηκε συνδυαστική εκπαιδευτική δράση σε συνεργασία με το Γραφείο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Η δράση αυτή περιελάμβανε τα αντικείμενα της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων.  Μας δόθηκε η ευκαιρία, μέσω της προβολής βίντεο και power point, να παρακολουθήσουμε πολύ ενδιαφέροντα θέματα και να αποκτήσουμε μια διαφορετική οπτική για τόσο σημαντικά ζητήματα υγείας.


Αιμοδοσία

Η αιμοδοσία είναι η πράξη της εθελοντικής αιμοδοσίας για ιατρικούς σκοπούς. Το αίμα είναι ένας ζωτικής σημασίας πόρος που απαιτείται για τη διάσωση ζωών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας για ασθενείς με διάφορες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των σοβαρών τραυματισμών και των χρόνιων ασθενειών. Οι μεταγγίσεις αίματος είναι επίσης κρίσιμες για πολλές ιατρικές διαδικασίες, όπως χειρουργικές επεμβάσεις, μεταμοσχεύσεις οργάνων και χημειοθεραπεία.