Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πάτρα - Γράφουν οι μαθητές: Κοσμάνου Αθηνά, Καρακίτσιου Ελένη , Άννα-Μαρία Κοσμίδου Β2 σε συνεργασία με τη μαθήτρια του Β3 Τσαρμποπούλου Ελεάννα.

 

Στις 29, 30, 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2023, στα πλαίσια των Πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας,  «Διαδρομές στην Ιστορία και στον Πολιτισμό» και «Ταξίδι στην Ιστορία και στον Πολιτισμό»,  πραγματοποιήθηκε Τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πάτρα.

Πρώτος σταθμός της εκδρομής μας αποτέλεσε το αρχαιολογικό μουσείο των Θερμοπυλών, Το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών (Κ.Ι.Ε.Θ.) περιλαμβάνει τρεις αίθουσες, τις εφαρμογές των οποίων έχει επιμεληθεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Η συλλογή του εκπαιδευτικού υλικού είναι βασισμένη στην ιστορία του Ηροδότου και σε αρχαιολογικές έρευνες. Στην πρώτη αίθουσα, που ονομάζεται 'Λεωνίδας', ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ένα βίντεο, διάρκειας περίπου επτά λεπτών, το οποίο τον ενημερώνει για τη λειτουργία του Κέντρου, καθώς και για το τι θα δει στη συνέχεια, στις άλλες αίθουσες του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης. Στη δεύτερη αίθουσα, που ονομάζεται 'Διηνέκης', ο επισκέπτης φορά τα ειδικά γυαλιά, για να παρακολουθήσει την ταινία εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), διάρκειας δεκαπέντε λεπτών, στην οποία προβάλλονται ιστορικά στοιχεία για τη Μάχη, τον πολεμικό εξοπλισμό των Ελλήνων, τη διάβαση της Ανοπαίας οδού, την έκβαση της μάχης. Στη συγκεκριμένη σκηνή ο θεατής, αισθάνεται σα να είναι παρών και να παρακολουθεί τον Εφιάλτη να οδηγεί μέσα στη νύχτα, τους Πέρσες από την Ανοπαία Οδό στη Δυτική Πύλη και το λόφο του Κολωνού. Στην τρίτη αίθουσα, που ονομάζεται 'Θερμοπύλες', ο επισκέπτης μπορεί να ενεροποιήσει με την αφή του τις οθόνες των ειδικών διαδραστικών τραπεζιών και να λάβει με τρόπο εύληπτο όλες τις πληροφορίες, σχετικά με την ιστορία της Μάχης, αλλά και το γενικό ιστορικό περίγραμμα των Περσικών Πολέμων, τα αίτια των Πολέμων, να δει τη ναυμαχία του Αρτεμισίου, να μάθει για τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα, ποιοι ήταν οι 300, πώς ήταν ο οπλισμός τους, ποιες ήταν οι κινήσεις των δύο στρατών και πώς παρατάχθηκαν την ώρα της μάχης καθώς και πολλά άλλα, με έναν τρόπο απρόσμενα διασκεδαστικό. Όντως πολύ βιωματικό, ταξιδέψαμε πράγματι στις αρχαίες Θερμοπύλες!!!! WOW…μήπως να μαθαίναμε έτσι ιστορία και στο σχολείο;;;

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Μεγαλόπρεπο και μοναδικό στο πέρασμα των αιώνων ξεχώρισε το Αρχαίο Θέατρο που βρίσκεται μέσα στο ιερό του Απόλλωνα. Στην αρχαιότητα φιλοξενούσε τους αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που διεξάγονταν στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών και τελετουργιών, των οποίων η σημασία προσδίδει στο μνημείο πνευματική και καλλιτεχνική αξία ισότιμη με την αθλητική ιδέα που συμβολίζει το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας. Τα βλέμματά μας μαγνήτισε και ο “Hνίοχος”, το πιο διάσημο από τα αφιερώματα στους Δελφούς, κυρίως για τα μάτια του που είναι ένθετα από ημιπολύτιμο λίθο και γυαλί και εκφράζουν τη δύναμη και την αυτοκυριαρχία του.

 Έπειτα, σταματήσαμε στη Ναύπακτο για φαγητό, όπου απολαύσαμε τη θέα της θάλασσας σε συνδυασμό με το ενετικό κάστρο, ένα από τα πιο όμορφα και καλοφτιαγμένα κάστρα στην Ελλάδα στο οποίο συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο η ισχυρή ορεινή ακρόπολη, η οχύρωση της πόλης και το χαρακτηριστικό λιμενόκαστρο. Μετά από ένα πολύωρο ταξίδι και αφού περάσαμε τη γέφυρα του Ρίου -Αντιρρίου, φτάσαμε στον κύριο προορισμό μας, την Πάτρα και απολαύσαμε την πόλη με ένα βραδινό περίπατο.

Η δεύτερη μέρα του εκπαιδευτικού προγράμματος ξεκίνησε με ένα πρωινό ξύπνημα και την αναχώρησή μας για το Διακοφτό. Εκεί επιβιβαστήκαμε στον οδοντωτό σιδηρόδρομο με προορισμό τα Καλάβρυτα, όπου επισκεφτήκαμε το μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Εκεί, τα εκθέματα,  χάρτες, φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα των εκτελεσθέντων οικογενειών της περιοχής, τα οποία σώθηκαν μετά το ολοκαύτωμα, δικαιώνουν το χαρακτηρισμό του ως «Το σπίτι των ηρώων μας». Ο ξεναγός μάς διηγήθηκε με λεπτομέρειες τα τραγικά συμβάντα στις 13 Δεκεμβρίου 1943, αλλά και  την ιστορία του χωριού κατά τη περίοδο της κατοχής. Μετά τη σύντομη περιήγηση στο χωριό αναχωρήσαμε για το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στο ματωμένο λόφο των Καλαβρύτων, όπου οι Γερμανοί εκτέλεσαν όλους τους άνδρες πάνω από 14 ετών και έκαψαν τα πάντα....
 Ένας μεγάλος Σταυρός και ισάριθμα με τις εκτελεσθείσες οικογένειες καντήλια στην κατακόμβη θυμίζουν το αποτρόπαιο έγκλημα.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, σύμβολο της Eπανάστασης του 1821. Η μονή διαθέτει μοναδικά κειμήλια στο σκευοφυλάκιό της, όπως το λάβαρο του Αγώνα, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, την κάρα του Αγίου Aλεξίου, πολύτιμα ευαγγέλια και επιτάφιο του 1754. Σε απόσταση 10 χλμ βορειοανατολικά των Καλαβρύτων, σε ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς, βρίσκεται το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου. Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε από δύο αδέλφια, μοναχούς από τη Θεσσαλονίκη, τον Συμεών και τον Θεόδωρο, οι οποίοι βρήκαν σε ένα σπήλαιο, κατόπιν υποδείξεως της βοσκοπούλας Ευφροσύνης, την εικόνα της Παναγίας που είχε φιλοτεχνήσει ο ευαγγελιστής Λουκάς. Θαυμάσαμε τα πολύτιμα
κειμήλια της μονής, χειρόγραφα,
χρυσούς σταυρούς,
ιερά σκεύη, εικόνες, χαλκογραφίες, επιτάφιους και λειψανοθήκες.

Την τρίτη μέρα της εκπαιδευτικής εκδρομής αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο για το Χλεμούτσι, το πιο αντιπροσωπευτικό φράγκικο κάστρο της Ελλάδας. Το κάστρο υπήρξε το μεγαλύτερο οικοδόμημα που έχτισαν οι Φράγκοι στα Βαλκάνια με άφθονα στοιχεία από την Γαλλική αρχιτεκτονική του 12ου αιώνα αλλά και από την οχυρωματική τεχνική των Σταυροφόρων της Μέσης Ανατολής.

 Επόμενος σταθμός μας η Αρχαία Ολυμπία, ο πιο δοξασμένο ιερό,  αφιερωμένο στο Δία. Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.  Η Ολυμπία ονομαζόταν Άλτις, δηλαδή Ιερό Άλσος. Σε περίοπτη θέση μέσα στον ιερό χώρο δεσπόζει ο γιγάντιος ναός του Δία και βορειότερα ο παλαιότερος ναός της Ήρας. Ανατολικά της Άλτεως εκτείνεται το στάδιο μεγάλων διαστάσεων, όπου τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ακολούθησε η ξενάγησή μας στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας, ένα από τα λαμπρότερα ιερά της αρχαιότητας, που ήταν αφιερωμένο στον πατέρα των θεών και των ανθρώπων, τον Δία, και αποτέλεσε την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάρτυρας ιστορίας η συλλογή χάλκινων αντικειμένων, που είναι η πλουσιότερη στον κόσμο και απαρτίζεται από όπλα, ειδώλια και άλλα αντικείμενα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα ευρήματα της πηλοπλαστικής. Στο Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων στεγάστηκαν για πρώτη φορά οι καλλιτεχνικοί και ιστορικοί θησαυροί της Ολυμπίας, ο Ερμής του Πραξιτέλους, η Νίκη του Παιωνίου, ο γλυπτός διάκοσμος του ναού του Διός και δεκάδες ακόμα ευρήματα.

Δε θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε από το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα το θρυλικό οινοποιείο AchaiaClaus που βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο και ιδρύθηκε το 1861 από τον Βαυαρό Gustav Clauss, όταν ήρθε στην Πάτρα το 1854 για να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρεία εξαγωγής σταφίδας. Σε μία από τις εξορμήσεις του γνώρισε την περιοχή και εντυπωσιάστηκε από το μαγευτικό τοπίο και τον αμπελώνα της. Αρχικά αγόρασε ένα αμπέλι 60 μόλις στρεμμάτων και τελικά δημιούργησε το Κάστρο-Οινοποιείο που διατηρείται έως σήμερα και από το 1861 οινοποιεί. Το γλυκό κόκκινο κρασί που πρωτοπαρήγαγε ο Gustav Clauss το 1873, στον αμπελώνα του, ονομάστηκε «Μαυροδάφνη», προς τιμήν της Ελληνίδας αγαπημένης του με τα όμορφα μαύρα μάτια, της Δάφνης, που πέθανε σε νεαρή ηλικία. Ο Gustav Clauss θεωρείται ο ιδρυτής και καθιερωτής του θεσμού του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα. Μετά την επίσκεψη της Πριγκίπισσας Σίσσυ της Αυστροουγγαρίας το 1885, ονόμασε το Κελλάρι «Αυτοκρατορικό» .

Η τελευταία μέρα μας άρχισε με την περιήγησή μας στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, τη νέα και την παλαιά, Ο Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα είναι χριστιανική βασιλική βυζαντινού ρυθμού. Μαζί με τον διπλανό παλαιό ναό του Αγίου Ανδρέα, αποτελούν χώρο προσκυνήματος για Χριστιανούς από όλο τον κόσμο. Θεωρείται ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στην Ελλάδα και από τους μεγαλύτερους στα Βαλκάνια. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον πρωτόκλητο απόστολο του ΧριστούΆγιο Ανδρέα, λείψανα του οποίου βρίσκονται στο ναό, το μικρό δάκτυλο, μέρος του πάνω μέρους του κρανίου του Αποστόλου, και μικρά τμήματα του σταυρού στον οποίο μαρτύρησε, όλα τοποθετημένα σε ειδική λειψανοθήκη.

 Η διαμονή μας στην Πάτρα ολοκληρώθηκε με την ανάβαση στο κάστρο της πόλης, όπου θαυμάσαμε τη θέα ολόκληρης της αχαϊκής πρωτεύουσας. Παράλληλα, περάσαμε και από το πανεπιστήμιο της Πάτρας, έτσι να το έχουμε στα υπ΄ όψιν μας για τις επιλογές μας του χρόνου. Αναχωρήσαμε με προορισμό το πανέμορφο Γαλαξίδι, αρχοντικό, γραφικό, ιστορικό σύμβολο της ναυτικής ιστορίας. Εκεί απολαύσαμε ένα δείπνο δίπλα στη θάλασσα.

Επειδή όμως όλα τα ωραία τελειώνουν κάποτε και μάλιστα γρήγορα, το υπέροχο τετραήμερο ταξίδι μας στην πολιτιστική ιστορία μας ολοκληρώθηκε με την επιστροφή μας στη Λάρισα έχοντας αποκτήσει, μαθητές και καθηγητές, νέες γνώσεις, εμπειρίες και πάνω απ’ όλα υπέροχες αναμνήσεις! Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε κυριολεκτικά ως μια «βουτιά στην ιστορία», ένα υπέροχο ταξίδι στο χρόνο, όπου το παρελθόν συναντάει το παρόν, μαρτυρά τη φυσική συνέχεια του πολιτισμού μας και εγγυάται την ιστορική πορεία μας στο μέλλον. Όσο πιο πολλά μαθαίνουμε, με τόσο μεγαλύτερη σιγουριά πορευόμαστε.

Κοσμάνου Αθηνά, Καρακίτσιου Ελένη , Άννα-Μαρία Κοσμίδου Β2

σε συνεργασία με τη μαθήτρια του Β3 Τσαρμποπούλου Ελεάννα.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου